Op Safari langs Waterlandse leerbedrijven

12 feb 2024

De safari werd georganiseerd door de Sectortafel Hospitality. Hierin zijn bedrijfsleven, onderwijs en gemeenten in Zaanstreek-Waterland verenigd om te werken aan onder andere een betere aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt. De deelnemers konden kiezen uit de Internationale safari, food en keuken, de hospitality tour (frontoffice en bediening) en de oriëntatietour. Dit bracht ze, met een enthousiaste ontvangst, bij vier van de volgende bedrijven: Jo&Co, Theater de Purmaryn, De Stallen en Brasa in Purmerend, Brasserie de Taanketel en Restaurant Land&Zeezicht op Marken, Fort Resort Beemster, Zaans Museum, Henri Willig in Katwoude, Europarcs Poort van Amsterdam in Uitdam.

Om 9.00 uur stapte voor het Horizon College groep A in, met leerlingen van het Gerrit Rietveld. De middag was bestemd voor locaties in Marken maar nu gingen ze allereerst op weg naar Fort Resort Beemster. Een goed begin, want dat is precies het bedrijf waar veel jongeren nog nooit zijn geweest en dat garant staat voor een grote ‘wow’-factor. General manager Eveline Colijn gaf ze hoogstpersoonlijk een uitgebreide rondleiding door alle wellness faciliteiten, de keuken en de twee restaurants, waar in totaal zo’n 400 gasten per dag worden verwelkomd.

Tekst loopt door onder afbeelding


Een mooie tour door Fort Resort Beemster. Rebekka van het Gerrit Rietveld, met docente Laura Beers en Eveline Colijn. (Foto: RodiMedia/NV)

De volgende stop was het restaurant Jo&Co op de Koemarkt in Purmerend waar ze enthousiast werden onthaald door bedrijfsleider Joep. Hij vertelde over hoe klein Jo&Co 25 jaar geleden begon en geleidelijk steeds groter groeide. Hoe het eraan toe gaat voor jongeren die er komen werken en hoe zij daar in een doorgroeitraject komen. Beginnend op jonge leeftijd bij de afwas om tenslotte mee te draaien in een ‘wijk’.

Ondertussen was een andere groep gearriveerd bij Theater De Purmaryn: hospitality studenten van het Horizon College. Allemaal netjes in kostuum luisterden ze geïnteresseerd naar bedrijfsleider Melanie de Kwant, die hen enthousiast uitlegt hoe het eraan toe gaat in een theatercafé/restaurant. Waar de tien minuten in de voorstellingpauzes echt topsport zijn, waar soms 500 mensen op een avond zijn die moeten worden voorzien, en waar, natuurlijk, veel bekende Nederlanders langskomen in het theater.

De safari heeft de deelnemers zeker geholpen om de blik te verbreden. “Fort Resort was zo mooi, daar waren we nog nooit geweest, dat zou leuk zijn voor een tweede stage”, zo vertellen Noëlle en Manouk van het Horizon College. “En het is ook leuk als er ergens een verhaal achter zit, zeker als degene die het vertelt enthousiast en gastvrij is, dan hebben ze bij ons al een streepje voor. We zijn blij dat we dit gedaan hebben!”

Meer weten over de Sectortafels of meegaan met de safari? Kijk dan op www.sectortafels.nl


(Foto: RodiMedia/NV)

Bron: regiozaken Waterland

Op Safari langs Waterlandse leerbedrijven